
O piesă foarte importantă a mașinilor diesel, dar care poate crea și foarte multe probleme dacă nu este întreținută corespunzător, este filtrul de particule. Aceste filtre au fost concepute pentru a reduce emisiile periculoase pe care vehiculele diesel le eliberează, iar datorită acestui fapt, DPF-ul a devenit o piesă obligatorie (începând cu anul 2009 ) pe autovehiculele cu o normă de poluare de cel puțin euro 4.
Deoarece motoarele diesel ard combustibilul diferit față de cele pe benzină, o mulțime de funingine este creată ca produs secundar al procesului de ardere. Acest compus fin, aproape invizibil, poate cauza probleme semnificative atât pentru sănătatea oamenilor, cât și pentru mediul înconjurător. Astfel, sarcina filtrului de particule este să filtreze și să depoziteze această funingine pentru a reduce emisiile de la mașinile diesel.
Regenerarea este procesul de ardere a excesului de funingine din filtru, reducând astfel emisiile nocive ale evacuării și ajutând la prevenirea fumului negru, pe care îl poți vedea uneori la vehiculele diesel mai vechi, atunci când accelerează.
Există două tipuri de regenerare:
Regenerarea activă se realizează prin injectarea de combustibil suplimentar în motor, pentru a crește temperatura gazelor de eșapament și a arde funinginea din DPF. Pentru a se realiza acest proces este nevoie ca mașina să parcurgă un drum de cel puțin zece minute, cu o viteză de 65-70 de km/h.
Regenerarea pasivă se realizează atunci când mașina rulează cu viteză pe drumuri lungi ( ex. autostradă), ceea ce permite temperaturii de evacuare să crească la un nivel mai ridicat și să ardă surplusul de funingine din filtru.
Prin urmare, este recomandat ca vehiculele diesel să parcurgă drumuri de 30 până la 50 de minute, cu o viteză susținută pe o autostradă sau pe un drum național, în mod regulat.
Martorul DPF aprins te anunță că regenerarea pasivă a eșuat și că trebuie să regenerezi activ filtrul de particule diesel al mașinii tale.
În timpul regenerării active, este posibil ca motorul să scoată un zgomot neobișnuit, să simți un miros ușor înțepător provenit de la evacuare și să observi o anumită creștere a consumului. Toate acestea ar trebui să revină la normal odată ce procesul de regenerare activ a fost finalizat, iar martorul ar trebui să se stingă. În cazul în care acesta rămâne aprins, este recomandat să mergeți de urgență la un service.
Simptomele unui filtru de particule înfundat sunt:
Deoarece un DPF ce funcționează optim este vital pentru un sistem de evacuare funcțional, înfundarea acestuia poate avea efecte secundare care fac ca motorul să funcționeze cu randament redus.
Deoarece un filtru de particule poate bloca evacuarea, vaporii acumulați se vor infiltra în interiorul mașinii, provocând mirosuri neplăcute și un risc crescut de îmbolnăvire.
Deoarece turbocompresoarele funcționează prin creșterea presiunii din interiorul motorului peste nivelurile normale, orice blocaj din sistemul de evacuare poate perturba funcționarea optimă a turbocompresorului. În timp, acest lucru poate duce la defectarea turbinei.
Dacă filtrul este blocat, motorul va trebui să lucreze mai mult pentru a elimina gazele de eșapament, reducând puterea disponibilă și crescând consumul de combustibil.
Conform legislației în vigoare, anularea filtrului de particule este ilegală, iar acest lucru are efecte grave asupra calității aerului și a sănătății umane.
Deși acest lucru nu este legal și nici recomandat, anularea DPF-ului poate avea anumite avantaje asupra funcționării unui autovehicul.
Avantajele sunt următoarele:
Secțiunea FAQ
Q: Când se înlocuiește filtrul de particule?
A: Filtrul de particule trebuie înlocuit între 100.000 și 250.000 de km, în funcție de stilul de condus, de condițiile exterioare și de calitatea combustibilului utilizat.
Q: Cum se poate evita înfundarea filtrului de particule?
Pentru a evita înfundarea filtrului de particule este recomandat să parcurgeți drumuri mai lungi, de 30 până la 50 de minute, cu o viteză cuprinsă între 70-100 km/h. Aceste drumuri trebuie făcute în mod regulat.
Număr cuvinte: 650
Comentarii